2 Nisan 2013 Salı

EKSTRA MALİYETE DEĞER Mİ?

Emirates havayollarında lüks servis imkanları
Uçaklarda önünüzdeki kişinin koltuğunu geri yatırması uçuş öncesi kabusunuz mu? Uzun yolculuklarda dar koltuklarda nasıl uçacağınızı mı düşünüyorsunuz? En iyisi şöyle sormalı: Ucuz bilet için tüm rahatınızdan vazgeçer misiniz? Son yıllarda havayolu ulaşımında düşük maliyetli taşıyıcılar ve uzun mesafeli hatlarda rekabet artıyor. Özellikle Asya-Pasifik bölgesinde düşük maliyetli havayolları sayısı artmaya başladı. Fiyat odaklı ticaret ve tatil isteyenlerin seyahat planlarını düşük maliyette gerçekleştirmelerini sağlayan düşük maliyetli havayolları herkesin hava ulaşımını kullanma hayalini gerçekleştiriyor. Bu havayollarından AirAsia düşük maliyetli havayolu kategorisinde önde gelen havayolu. AirAsia hesaplı, düşük fiyatla hizmet sunan havayolu kavramını Asya’ya tanıtan ilk havayolu oldu. Pegasus havayolu ise düşük maliyetler ile uçmayı Türkiye'ye tanıtan havayolu oldu. Tabi asıl önemli olan yolcunun tam olarak ne istediğidir.

Ucuz bilet ile konfordan vazgeçin
Düşük maliyetli havayolları maliyetlerinden kısıp biletleri ucuz fiyatlarla satışa sunuyor. Herşeyin bir bedeli elbette var. Ucuz bilet dar koltuk aralıkları, uçak içinde yemeğin ve içeceğin ücretli olması ve uçak içi eğlence sistemlerinin olmaması demektir. Business Class uygulamasına sahip olmayan düşük maliyetli havayolları yolcularına tek tip koltuk sunuyor. Tabi bunlardan acil çıkış kapılarındaki geniş koltukları saymazsak. Peki, düşük maliyetli havayolları hangi imkanlarından kısıyor?
Genellikle tek tip filo yapısına sahip oluyorlar. Böylece farklı uçak sistemleri için daha fazla elemana ihtiyaç duymuyorlar. Zamanında kalkmak ise uçak bilet fiyatlarının düşmesine sebep oluyor. Çünkü yerde duran uçak maliyet demek. Uçağın havada olması zamanında kalkışa önem veren havayolları için son derece önemli. Uçan uçak para demek, park halindeki uçak ise ekstra maliyet. Uçağın ağırlığı ise maliyetleri düşürmek için son derece önemli. Uçak ne kadar ağır olursa yakıt tüketimi o kadar artıyor. Bu yüzden uçağa belli miktarlarda yemek yükleniyor. Uçakların iki sefer arası temizliğini hostesler yapıyor. Koltuk aralarında ve ceplerinde kalan bardak, peçete gibi materyalleri topluyorlar. Böylece başka bir firmaya ekstra ücret ödenmiyor. Düşük maliyetli havayolları böylece rakiplerine göre daha düşük bilet fiyatı belirliyor.

Uzun ya da kısa farketmez rahat olsun
Birçok büyük havayolunda olduğu gibi first ve business class ayrıcalığı daha havalimanına girer girmez başlıyor. Havayollarından satın aldığınız first ve business class ayrıcalıkları ile uçuş öncesi loungelarda birçok imkana sahip olabiliyorsunuz. Havalimanlarında özel bankalarca kurulan lounge alanları sayesinde uçağınızı beklerken keyifle zaman geçirebilir, seyahatiniz öncesinde yarım kalan işlerinizi halledebilir, yemek yiyip bir şeyler içebilir, gazete-dergi okuyabilir, internete girebilir ve hatta playstation dahi oynayabilirsiniz. Pasaporttan hızla geçebilir, tam yatar koltuklarda uyuyabilir, en kaliteli ve lezzetli yemekleri yiyebilirsiniz. Uçak içine girdiğinizde sizi mükemmel bir konfor karşılıyor. Tüm first class koltukları tekli. Ergonomik ve çok rahat. İsterseniz koltuğu tamamen yatar pozisyona getirebiliyorsunuz. First class'da tüm hizmetler özel olarak eğitilmiş kabin memurları tarafından yapılıyor. Mükemmel bir kabinde muhteşem yiyecek ve içecek seçenekleri sizleri bekliyor olacak.

Yolcu uçak içinde zaman geçirecek imkanlar istiyor
Havayollarını kullanan yolcular uçuşları ister kısa ister uzun olsun uçak camından bakmak dışında eğlence sistemleri istiyor. Bunların başında film izlemeki müzik dinlemek ve oyun oynamak geliyor. Bunun dışında yolcuya sunulan imkanlar ise yolcuya zamanı nasıl geçirdiği unutturuyor. Özel çanta içinde dudakların kurumasını önleyecek krem ve yüz için masaj kremi var. İniş kutusunda diş fırçası ve macunu, traş takımı ve kremi ile serinletici spreyler yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder