25 Mart 2013 Pazartesi

İLKBAHAR İLE SPORTİF HAVACILIK BAŞLADI

Türkiye'nin birçok bölgesinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava ile birlikte kayak merkezlerinde spor yapanlar havaların ısınmaya başlamasıyla alternatif spor aramaya başladı.Doğanın uyandığı, hayatın yeniden başladığı önümüzdeki bu aylarda özellikle sportif havacılık en iyi seçenek. Akdeniz ülkesi olarak bu konuda çok şanslı olan Türkiye'de sportif havacılık için birçok seçenek bulunuyor.

Ölüdeniz yamaç paraşütü sezonu açılmaya başlıyor.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ
Uçmaya doyacağınız bir çok destinasyona sahip ülkemizde en çok tercih edilen sportif havacılığın başında yamaç paraşütü geliyor. Eskişehir kent merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunan Türk Hava Kurumu'nun İnönü Eğitim Merkezi C Tepesi yamaç paraşütü için en ideal yer.Yamaç paraşütünün merkezi Eskişehir'de hem atlayış yapıyor hem de başlangıç eğitimi alıyorsunuz. Başlangıç eğitimleri C Tepesi’nin hemen yanındaki 130 metre yüksekliği bulunan Yerli Tepe’de veriliyor. Kuzey ve kuzeybatıdan esen rüzgarlar sonrası iniş yeriniz doğal çimler. Atlayışın temel kuralı ise vücudun iyi durumda olması ve 130kg'ın üzerinde olmaması.

BALON TURU
İlkbaharda yapılacak başka bir sportif havacılık ise Balon turu. Bu spor için en ideal yer peri bacalarıyla ünlü Kapadokya. Meteorolojik koşulların uygun olduğu sabah saatlerinde yapılan uçuşlarda balonlar gündoğumuna yakın uçuşa başlarlar. Rüzgar yönünde hareket eden sıcak hava balonlarında yönlendirme imkanı yoktur. 1000 -5500 feet yükselen balonların değişik irtifalarında rüzgar yönleri farklı olabilir. Yolcu için şart aranmayan bu sporda tek şart havanın uygun olması.

MODEL UÇAKLAR
Uzun kış aylarının ve günün stresini atmanıza yardımcı olacak başka bir sportif havacılık ise model uçaklar. Türk Hava Kurumu tarafından düzenlenen model uçak kursları ile önce kendi uçağınızı yapacak ardından uçağınızı uçurma şansı bulacaksınız. Ciddi bir spor olan model uçak için bol zaman ayırmalısınız. Yaklaşık 2 ay süren model uçak tasarım kursu sonrası hem sertifika alacak hem de yerçekimine ve rüzgara meydan okuyacaksınız.

PLANÖR
Çoğu insan planör kullanmayı bir tutku olarak tanımlar ve bu nedenle de dünya genelinde planör kullanımı oldukça popüler sportif havacılık arasında yer alır. Sabit kanatlı bir hava taşıtı olan planör, herhangi bir güç kaynağı kullanmadan uçmaktadır. Dünya çapında birçok insan için bir tutku haline gelen planör uçuşları Türk Hava Kurumu’nun en büyük eğitim merkezi olan İnönü Eğitim Merkezi ve Akşehir Eğitim Merkezi'nde düzenleniyor. Kesin bir disiplin ve dikkat isteyen sportif havacılık programı planör uçuşlar için mutlaka 16 yaşından gün almak gerekiyor.

Microlight'ı Avrupa'da 1 milyon kişi kullanıyor.

MİCROLİGHT
Kendi imkanlarıyla uçmak isteyen maceracı kişilerin girişimleriyle ortaya çıkan Microlight ise sportif havacılığın en zevkli dalı. Ortalama 500 kg ağırlığında, motorla sevk ve idare edilebilen havadan ağır hafif hava araçları tek veya iki yolcu kapasitelidir.
Kabin kısmının açık olması dolayısıyla rüzgârı hissedebileceğiniz Microlight ile hava safarisi yapılmaktadır. Muğla–Ölüdeniz, Kapadokya-Peribacaları, Antalya-Manavgat bölgeleri microlight uçuşları için en iyi yerler. Kanatları katlanabilen, 70 metrelik bir mesafeye inip kalkan ve yüksek süzülüş oranı emniyetli microlightı Avrupa’da yaklaşık 1 milyon kişi kullanıyor.

STRES ATIN
Büyük şehrin stresini, yorgunluğunu atmak isteyen macera tutkunları sportif havacılığın heyecanına tanık olabilirler. Denemeye değer sportif havacılık sayesinde stresten uzak, panoromik manzaralı uçuşlar sizleri bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder