25 Mart 2013 Pazartesi

UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ ANLAMAK ŞART

British Airways uçuş güvenliği anonsu
Sürekli seyahat ediyorsanız eminim ki birçok kez güvenlik tedbirlerini dinlemiş ve izlemişsinizdir. Tabi sık seyahat eden yolcular artık bu demoları izlemek istemiyor ve izlemiyorlar. Hatta en son ne zaman güvenlik demosunu izlediniz? diye sorsanız eminim cevap ilk uçuş olabilir. Gerçekten tüm anlatılanları izlediniz mi? Cevap hayır. Güvenlik uyarılarını ne kadar çok duyarsanız duyun aslında her uçağa binişte tekrar tekrar dinlemek gerekir. Peki, neden?

GÜVENLİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK
Çoğu yolcu uçuş güvenliği anlatıldığı sırada tablet, gazete veya telefon gibi eşyalarıyla ilgileniyor. Fakat uçağa binen yolculardan biri mutlaka acil durumda panik yapacaktır. Hatta paniklemiş yolcu en temel güvenlik prosedürlerini bile hiçe sayabilir. Bunun en iyi örneği ise New York Laguardia Havalimanı’ndan kalkışı sırasında kaz sürüsüne çarpan US Airways’in Airbus A320 tipi yolcu uçağının Hudson nehrine zorunlu iniş yapması oldu. Tecrübeli pilot sayesinde 155 yolcunun burnu bile kanamadı. Fakat acı gerçektir ki yolcular içinde çok küçük bir kısım can yeleklerini giymişti. Geriye kalan büyük çoğunluk belki de can yeleklerinin nerde olduğunu dahi bilmiyordu. Son zamanalarda Londra'nın Heathrow Havaalanı'nda British Airways çalışanları güvenlik eğitimi alıyor. Bu güvenlik eğitimi sadece kabin içinde nelerin anlatılacağına ilişkin değil. Uçuş ekiplerine verilen eğitimde güvenliğin önemi ve ''neden'' öğrendin başlıklı konularda anlatılıyor.

Uçak kalkarken ve inerken pencereler mutlaka açılır
 İşte Güvenlik tedbirleri neden öğrenilmeli

1- Neden geceleri iniş ve kalkışlarda perdeler açılır?
Çünkü uçağın iniş ve kalkışı sırasında acil bir durumda hem kabin ekibinin hem de yolcuların koşulları gözlemlemesi gerekir. Perdeler kapalı olursa, dışarıyı görmemiz engellenebileceği, hangi tarafın çıkış için emniyetli olduğunu anlamak için vakit kaybedileceğinden dolayı perdeler açık tutuluyor. Gece iniş ve kalkış yapan uçaklarda ışıkların sönmesi, gece gözlerimizi karanlığa alıştırmak için. Herhangi bir kaza durumunda, ışıklar açık olsa idi, gözlerin karanlığa alışmak için kaybedeceği birkaç saniyeyi kazanmak amaçlı ışıklar kapatılıyor.

2- Koltuklar neden dik pozisyona getiriliyor?
Koltuklarınızı dik konuma getirmeniz hareket alanınızın yeterli olmasını sağlamak ve öndeki yolcu ile arkadaki yolcununda alanını genişletmek içindir. Özellikle koltuğun dik konumda olması acil durumlarda uçak içindekilerin en iyi hareket alanına sahip olmasını sağlar.

3- Neden uçaklarda rahat kıyafet giyin önerisi olur?
Uçak içinde rahat kıyafet giymek elbette daha rahat bir uçuş geçirmenizi sağlar. Fakat asıl önemlisi acil bir durum anında panik havasına giren yolcuların hızlı hareket etmesini sağlamaktır. Kimse topuklu ayakkabı ve takım elbise ile rahat hareket edemez.

4- Güvenlik anonslarında neden müziğiniz kesilir?
Bu çoğu havayolunun uyguladığı bir yöntem olmakla birlikte güvenlik kurallarını dinlemek istemeyen yolcuya bir uyarı niteliğindedir. Herkesin bu kuralları zorunlu dinlemesi şarttır. Bir önceki uçuşunuzda dinlediğiniz güvenlik tedbirlerini genel anlamda biliyor olsanız bile acil durum esnasında bunun kısa bir süre önce duyulması gerekmektedir. Böylece kısa zaman önce duyulan anonsların hatırlanması daha hızlı olur.

5- Neden önce kendi oksijen maskesini takarsınız?
Yolcu uçakları çoğunlukla 8 bin metrenin üzerinde uçarlar. İnsanların çok yüksekte yaşayabilmeleri için basınçlı ve oksijen oranı yüksek bir ortama sahip olmaları gerekir. Basınçtaki ani bir değişme ise oksijen eksikliğine sebep olacak ve sizi hızlı bir şekilde halsiz kılacaktır. İçerideki hava 30 saniye gibi kısa bir süre içinde ani başınçtan dolayı değişebilir. Bu yüzden önce kendi maskenizi daha sonra yardım için başkalarının maskesini takmalısınız. Oksijen maskesiz bilinçli hareket edebileceğiniz 20 saniyeniz var. Maskenin anında takılmaması durumunda ise vücudunuz 45 saniye içinde etkisiz kalacaktır. Beyin yetersiz oksijen gitmesi nedeniyle euphoria adı verilen duruma girer, kendinizi kaybedebilirsiniz.

6- Koltuğun arka cebindeki emniyet kartı üzerinde "brace pozisyonu" dikkatinizi çekti mi?
Herhangi bir acil iniş sırasında kabin memurları sizden ‘brace’ pozisyonu almanızı isteyeceklerdir. Brace’in İngilizce'deki anlamı sağlamlaştırmak, destek olmak. Çoğu yolcu bu kartlara hiç bakmıyor. Halbu ki brace poziyonunda asıl önemli olan eğilip ellerinizi başınızın üstüne koymaktır. Böylece bagaj kısmından düşebilecek ağır parçaların hasar yaratmasını önleyebilirsiniz. Mutlaka acil durum kartına bir göz atmanızda fayda var. Ne gereği var, tüm kartlar aynı değil mi diye sorabilirsiniz. İlk bakışta bütün kartlar size aynı gelebilir. Ancak uçakların tiplerine bağlı olarak bu kartlar da değişiklik gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder