26 Mayıs 2013 Pazar

DÜNYA TARİHİNDE HOSTES YASAKLARI



-->
Türk Hava Yolları (THY), yasaklar listesine kırmızı ruju da ekledi. THY yönetimi, kabin memurlarının "kızıl kırmızı ve platin sarısı saç kullanılması" yasağının ardından şimdi de "kırmızı ruj" kullanımına karşı tedbir almaya hazırlanıyor. Kabin Memuru Üniforma Yönetmeliği"nde bazı değişikliklere gitmeye karar veren THY, kabin ekiplerinin, kılık-kıyafet ve makyaj kriterlerini dışına çıkması üzerine hazırlanan yönetmelikte, geçen yıl 12 Temmuz'da da değişikliğe gitmiş. Frapan ve simli makyaj, pastel renklerde makyaj malzemesi kullanımı, kızıl kırmızı ve platin sarısı renkli saçlar yasaklanmıştı. Son hazırlanan yönetmelikte ise kabin memurlarının kırmızı ruj kullanmasına yasak geliyor. Yönetmelikte, kırmızı ruj yerine abartı olmayan, daha pastel renklerde rujlar kullanılması istenirken saçların da üstten topuz değil arkadan toplanıp topuz yapılacağı konuşuluyor.

THY YASAKLADI ONLARDA ZORUNLU
THY'nin yasaklamaya hazırlandığı kırmızı ruj Virgin Havayolu şirketinin rengi olduğu için kabin memurları, özellikle de üst sınıf yolcularına hizmet ederken kırmızı ruj sürmek zorunda kalıyor. Kabin memurları göreve başlamadan önce bir makyaj eğitiminden geçiriliyor. Bu eğitimin en uzununu 3.5 ay ile Singapur Havayolları veriyor. THY'de aşırı makyaj yasağı tartışılırken, hosteslere 'Makyajsız gelemezsin' yasağı koyan Qantas havayolları da 'Demode' olduğu gerekçesiyle tepki çekmişti. Bu arada daha önce Platin sarısı saç rengini de yasaklayan THY'nin yeni kuralları içerisinde makyajın yanı sıra saç ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Ancak bu kez renkten çok toplanma şekli ve derli toplu olması gerektiği yönündeki uyarılara yer verilmiş.

YASAKLAR SADECE THY’DE DEĞİL 

Hosteslere uygulanan yasaklar sadece kılık kıyafet, saç, makyaj konusunda değil. Dünya tarihinde ilk hostesin 1930 yılında başladığı görev ile birlikte bugüne kadar hosteslere getirilen ve en çok tepki alan yasak evlilik yasağı oldu. 1930’lu yıllarının ortasında United Airlines aldığı bir kararla evli kabin memuru istemedi. Bu uygulama o dönemde sadece kadın memurlar için uygulandı. Erkek kabin memurları ise evlenebiliyordu. Uzun yıllar devam eden evlilik yasağı diğer havayollarında da uygulanmaya başlayınca haklarını arayan hostesler davalarını kazandı. 1967 yılında Nancy Wheelock adlı bir kabin memurunun American Airlines aleyhine açtığı 'Evleniyorum diye işten atıyorlar' davasını kazanmasıyla birlikte yön değiştirmiş. 1953 yılında ikinci önemli yasak yine American Airlines'dan gelmiş. American Airlines 32 yaşından büyük hostes çalıştırmama kararı alınca diğer havayolu şirketleri tarafından da benimsenen yasak bir uygulama haline dönüştü. Uygulamanın bitişinden önce yaş haddinden yer hizmetlerinde çalışmak zorunda kalan hosteslere de yeniden uçağa dönme yolu açılmış. 1970 yılına gelindiğinde yine hosteslere yaş sınırı getirilmeye çalışıldı. Fakat durumun adil olmadığı gerekçesiyle yasaklandı. 1978 yılında ise hamile kalan hosteslerle ilgili bir dizi düzenleme getirildi. Bu düzenlemeye göre hostesin sağlık kapasitesinin el verdiği ölçüde uçacağı yoksa yer hizmetlerinde çalışacağı öngörüldü.

PANTOLON GİYMEK YASAKLANDITürk Hava Yolları’nda tartışılan ruj yasağından sonra bir yasak haberi daha geldi. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları adına uçan Sunexpress kabin memurları 1 Mayıs’tan itibaren uçuşlarda sadece pantolon giyebilecek. THY’nin hazırlatacağı yeni kıyafetler gelene kadar Sunexpress kabin memurları, sadece pantolonla görev yapacak. Fakat pantolon yasağı ilk değil. 25 yıldır uçakta pantolon giymeleri yasak olan Güney Koreli hostesler yıllarca mücadele verdi. Hatta o dönem de kilo sınırı ve yaş sınırı düzenlemeleri de yapıldı. Bağlı bulundukları havayolu ile yıllarca anlaşmazlık yaşayan Güney Koreli hostesler artık pantolon giymek için mücadele veriyor.


DÖVME DE YASAK
Türk Hava Yolları’nın, kabin memurlarına uygulayacağı kırmızı ruj yasağından sonra dövme de yasaklar listesine girdi. Düzenlemenin yalnızca kırmızı renkli rujla sınırlı olmadığı bordo ve pembenin de yasak renkler arasında olduğu belirlendi. Vücudunda dövme bulunan hostes adaylarının iş başvurusuna bile kabul edilmeyecek. Kabin memurlarının görev yaparken vücutlarının görünür yerlerine dövme yaptırmaları yasaklandı. Dövmenin önüne geçmek isteyen THY’nin, bir süredir hostes alımlarında vücutlarında dövme bulunan adayların sınava bile girmesine izin vermiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder