26 Mayıs 2013 Pazar

İLK UÇAK YOLCULUĞUNDA ŞAŞIRMAMANIZ GEREKENLER


Uçak korkusu olanlar ve ilk kez uçağa binecekler… Tecrübeli uçak yolcularının deneyimlerini dinlemekte fayda var. İlk defa uçağa binen yolcu genellikle uçağın kalkışına, inişine, türbülansa girişine tepki verebilir. Uçağın ani hareketleri yolcu tarafından yanlış adlandırılabilir. Fakat durum sandığınızdan farklı hatta çok normaldir. İşte uçak içi yolculuklarında yolcuların nasıl hissettikleri.
Uçağın kalkış anı sizi şaşırtabilir. Yükselmeye başlayan motor sesi ile uçak büyük hızla kalkışa geçer. Uçak havalandıktan yaklaşık otuz saniye sonra birden boşluğa düşüyormuşsunuz gibi bir his oluşur. Sebebi ise kulak sıvısının basınç değişikliğine ayak uydurmaya çalışması. Aslında uçak o sırada yükselmeye devam etmektedir. Camdan dışarı bakarak uçağın irtifa kaybetmediğini görebilirsiniz.


Uçak kalkış sırasında manevra yapar. Bu size garip gelebilir. Sanki uçak ters dönecek gibi hissedebilirsiniz. Fakat korkacak bir şey yok. Manevralar kalkışa geçen uçaklarda yapılan rutin şeylerdir. Camdan dışarı bakarak uçağın normal bir uçuş gerçekleştirdiğini görebilirsiniz.
Uçakların kanatları yere tam olarak paralel değildir. Kanatlar hafif yukarı meyillidir. Camdan dışarı bakıp ‘’Uçak hafif sağa mı çekiyor’’ diye düşünmenize gerek yok.
Motorlara yakın cam kenarında oturuyorsanız uçak kalkış için pist başına gelirken kontrol amacıyla ve indikten hemen sonra motor freni amacıyla motorların yan taraflarındaki kapaklar açılabilir. Bu gayet normal bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder