26 Mayıs 2013 Pazar

TATİL PLANI DEĞİL UÇUŞ PLANI YAPIN



Yazın gelmesiyle birlikte tatil planları yapılmaya başlandı. Bodrum, Antalya ve İzmir gibi popüler tatil bölgeleri yazın en yoğun olacak şehirlerden. Yurt dışında ise Amerika ve Avrupa tatili planlayan yolcular erkenden biletlerini almaya başladı. Özellikle havayolu ulaşımını kullanacak olan yolcular erken rezervasyon biletleri ile yerlerini çoktan ayırttı. Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte havaalanlarında yoğunluk artmaya başladı. Uçuş öncesinde havaalanına rahatça ve kısa sürede ulaşmak isteyen yolcular saatler öncesinden güvenlikten geçmek istiyor. Yoğun kalabalıktan kurtulmak istiyorsanız sizde tatil planınızı değil uçuş planınızı ayarlayın.

Bilet Satın Almak
Biletlerinizi yetkili ofislerden almaya dikkat edin. Hangi havayolunun nereye uçtuğunu şirketlerin web sitelerine girerek öğrenmeniz de mümkün. Biletinizi isterseniz internetten de alabilirsiniz. Uçuş tarihinizden en az 3 - 4 gün veya daha evvel alacağınız biletlerin fiyatlarının çok daha ucuza geldiğini unutmayın. Biletinizi aldınız şimdi sıra havaalanına ulaşmanızda olacak.

Havaalanına Ulaşım
Havaalanına ulaşımınızda kullanacağınız 3 - 4 alternatifiniz var. Bunlardan en ideali havaalanına arabanızla gitmek ve aracınızı otoparka bırakmanızdır. Aynı gün içinde sabah gidip akşam döneceğiniz kısa süreli gidiş gelişlerinize en uygunu budur. Diğer alternatif ise, bir yakınınızın sizi havaalanına bırakmasıdır. Böylece ne otopark ne de yol ücreti ödemezsiniz. Diğer bir alternatif ise taksi kullanmak. Mesafenin uzun olması yüzünden pazarlık yapmanızda ve ücretin tahmini olarak ne kadar tutabileceğinizi bilmenizde fayda var. Diğer alternatif ise büyükşehir belediyesinin havaalanı seferi yapan otobüslerini kullanmaktır. Ulaşım bedeli şehir içi bilet ücretinin 2 mislidir ama trafik sıkışıklığı, talep fazlalığı ve zamanında yetişememe gibi faktörleri de iyi hesaplamanız gerekiyor. Son alternatif ise HAVAŞ’ın belirli istasyonlardan kalkarak ve hiç durmadan direk havaalanına yaptığı servislerden faydalanmaktır. HAVAŞ’ın bu servisleri neredeyse 24 saat var ve ayakta yolcu alınmıyor 

Havaalanında Kontrolden Geçmek
Havaalanına geldiniz. Önce güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Yanınızda bulunan dizüstü bilgisayarınız, bavul, çanta, valiz, paket gibi taşınabilir eşyalarınızı X-Ray cihazından geçirmeniz gerekiyor. Üstünüzdeki metal eşyaları, kemer, anahtar, bozuk para, cep telefonu plastik kutulara koyun ve cihazdan geçmesini sağlayın. Böylece kapıdan geçerken vakit kaybetmemiş olursunuz. İlk güvenlik kontrolünden geçtiniz.

Check In İşlemleriniz
İlk işiniz gideceğiniz havayolu firmasının kontuarını bulmak olsun. Kontuarların üzerindeki elektronik ekranlarda göreceğiniz havayolu şirketlerinin isimleri ve amblemleri size yardımcı olacaktır. Görevliye nüfus cüzdanınızla birlikte biletinizi verin. Bagajlarınızı bankonun hemen yanındaki elektronik bir tartılı bölmeye koyun. Genelde 20 kg ya kadar ücret talep edilmez. Daha fazlası için fark ücreti istenebilir. Görevli bagajlarınızı uçuşunuzu gösteren bir sticker yapıştırarak yürüyen banda koyar. Yürüyen bantlar bavulunuzun, uçağın bagajına kadar gitmesini sağlar. El bagajınızı ya da çantanızı yanınıza alma şansınız var. Check in işlemi esnasında uçakta oturmayı tercih ettiğiniz yeri görevliye bildirmenizde fayda var. Manzara seyretmek isterseniz cam kenarını seçmenizi tavsiye ederim. Elinizdeki biletinize ek olarak bir uçuş kartı daha verilir. Bu kartın üzerinde uçuşunuzla ilgili tüm bilgiler bulunur. Artık işlemleriniz bitmiştir. Vaktiniz varsa havaalanını gezebilirsiniz. Ama kulağınız anonslarda, gözünüz de elektronik ekranlarda ve saatinizde olsun. Hareket saatinizden 15 dakika kadar evvel çıkış kapısında olmaya bakın. 

Güvenlik Kontrolü
Sıra tekrar ikinci güvenlik kapısından geçme zamanına geldi. Daha evvel ki deneyiminizden yararlanarak aynı işlemleri tekrarlayın. Buradaki kapı bir öncekine göre biraz daha hassas olduğundan üstünüzdeki palto, ceket, mont veya benzeri bir giyeceğiniz varsa onu da çıkartıp X-Ray’den geçirin

Kapı
Buradan da geçtikten sonra sıra uçağa binebilmeniz için geçeceğiniz kapıyı (Gate) bulmaya geldi. Uçuş kartınızda kapı numarası yazar ama çok ender de olsa değiştirilebilir. Bu yüzden elektronik ekranlardan da takip etmenizde yarar var. Yönlendirme işaretleri sizin kapı numaralarına ulaşmanızı ve oradaki daha küçük bekleme salonlarına gitmenizi sağlayacaktır. Artık orada kapıya yakın bir yerde oturup dinlenebilirsiniz. Uçağa alınmadan evvel yer hostesleri son bir kez daha biletlerinizi nüfus cüzdanınızla birlikte kontrol edeceklerdir. Ve çıkışınızı bu kapıdan vereceklerdir.

Ve Uçağa Biniş
Uçağın alandaki bekleme konumu farklı olabilir. Uçağa binmek için ya körüklü bir tünelden yürürsünüz ya da apron içinde hareket eden otobüsler sizi bineceğiniz uçağın kapısına kadar götürür. Oturacağınız koltukların numaraları üstteki bagaj raflarının kenarında yazar. Eşyalarınızı çanta veya torbalarınızı bu raflara koyabilirsiniz. Zaten hostesler size yardımcı olacaklardır. Cep telefonunuzun kapalı olduğundan muhakkak emin olun kemerlerinizi bağlayın. Önünüzdeki koltuğun arkasındaki ceplerdeki ücretsiz dergileri alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder